mari ikut

wow weeee~

pregnancy calendar

Thursday, March 31, 2011

mengumpat....


As Salam!

ina nk share sumthing yg ina jumpa kat salah satu page FB. smoga menjadi panduan kehidupan kita seharian... jom baca, hayati dan renung2kan..


Maksud mengumpat adalah menyebarkan keburukan seseorang walaupun ianya benar. manakala, maksud memfitnah pula adalah menyebarkan keburukan seseorang padahal ianya tidak benar atau bohong.

Rasulullah menjelaskan mengumpat ini dalam sabda baginda yg bermaksud, "mengumpat itu ialah apabila kamu menyebut perihal saudaramu dengan sesuatu perkara yang dibencinya"
(Hadis Riwayat Muslim)


Dosa mengumpat membinasakan amal kebaikan ibarat api membakar kayu kering.


Dari Jabir dan Abi Said, Rasulullah SAW bersabda:
"Awaslah daripada mengumpat, kerana mengumpat itu lebih keras daripada zina. sesungguhnya seseorang terkadang ia berzina dan bertaubat. maka diterima Allah swt akan taubatnya. Dan sesungguhnya seseorang yg mengumpat, tidak akan diampun dosanya sebelum diampuni oleh org yg diumpatnya itu."


Balasan bagi org yang suka mengumpat.


Diriwayatkan oleh Abu Daud dari Anas, Rasulullah SAW bersabda:
"Pada malam aku diIsra'kan aku telah melalui suatu kaum yg mencakar-cakar muka mereka dgn kuku-kukunya sendiri, maka aku berkata: "Hai Jibril siapa mereka ini? jawab Jibril: Mereka ini adalah org2 yg suka mengumpat dan mereka juga suka menjaga tepi kain org"."


Amaran Rasulullah SAW kpd si Pengumpat.


Sabda Rasulullah: "Wahai org beriman dgn lidahnya, tetapi belum beriman dgn hatinya! Jgnlah kamu mengumpat kaum Muslim, dan janganlah kamu mengintip keaiban (menjaga tepi kain) mereka. Sesungguhnya, sesiapa yg mengintip keaiban saudaranya, maka Allah akan mengintip keaiban, dan dia akan mendedahknnya, meskipun dia berada dalam rumahnya sendiri."
(Hadis Riwayat Abu Daud)

"Semoga Allah SWT memelihara kita daripada tabiat suka mengumpat dan juga menjauhkan kita daripada orang2 yang suka mengumpat. Amin.."
so guys... mengumpat tu bukan la amalan yg mulia... maka jauhi lah amalan mengumpat, menyebarkn cerita, membocorkan, membongkar, melaporkan, mendedahkan (n apa2 yg sewaktu dgnnya) kerana kita tak tahu apakah balasan yg Allah akan berikan kepada kita d atas perbuatan kita itu, kerana ada disebut bahawa..

"Tiadalah seorang Muslim menutupi rahsia saudaranya di dunia kecuali Allah menutupi (pula) rahsianya pada hari Kiamat." (Riwayat Muslim).

Wallahu 'alam..

No comments:

Post a Comment