mari ikut

wow weeee~

pregnancy calendar

Sunday, July 31, 2011

Ramadhan yang dirindui datang lagi....


As salam!

Ramadhan datang lagi bersama jutaan hikmah dan fadhilah. Ramadhan hadir dalam suasana yang begitu mendamaikan bagi setiap ummah.

Kata orang, kehadirannya dinanti, pemergiannya ditangisi, ketiadaannya dirindui.

Begitu hebatnya Ramadhan. Menyejukkan hati dan membuka taubat buat semua insan. Mendekatkan diri pada Tuhan dengan penuh keikhlasan.

di kesempatan ini, ina nk ucapkan......

Selamat Berpuasa kepada smua umat Islam!
Maafkn diri ina andai ada salah & silap, barangkali Ramadhan ini yg terakhir kita bersama...
Semoga Ramadhan kali ini lebih baik dan bermakna buat kita semua.. InsyaAllah..


apek a.k.a. mr.cinta, selamat berpuasa.. jgn sedey2 posa jauh nun d rantau org oke.. nnt dua-puluh-enam-haribulan kamu balek suda.. counting days to see u!


Thursday, July 28, 2011

in-house training...


As Salam!

guys.. minggu ni agak memenatkan la rase nye.. sbb byk aktiviti djalankan setelah tamat waktu persekolahan... mcm smalam, mesyuarat staf kali ke3 & mesyuarat kewangan dijalankan dr jam 1430-1815... rs nya, ni la meeting paling lama sjak ina kat skolah ni.. huhuhu... mmg patot pon lama.. sbb meeting ni 2in1.. hihihi...

arini, menyusul plak aktiviti ke2- in-house training... in-house training ni pon 2in1. xtau la akan amik masa lama mana... papepon, harap2 in-house training yg akan ina kendalikan bersama SU Peperiksaan berkenaan Sistem SAPS pada ptg ni akan berjalan dgn lancar... amiin!

.: kelas pemulihan bertukar wajah bila meeting terpaksa djalankan d cni berikutan makmal komputer dgunakan oleh derang pergigian :.

.: kelas pemulihan - padat! :.

.: kelas pemulihan - kalo la screen ngn projector tu kekal dlm kelas pemulihan, mesti best mase ngajar budak2 guna powerpoint yg dh dbangunkn masa kat maktab dulu :.

.: kelas pemulihan - ini setting utk in-house training arini. kerusi xcukup. :.

Wednesday, July 27, 2011

Love Marriage VS Arranged Marriage - ( The IT Perspective )


as salam!

jom bace... saje nk hiburkn hati pepagi gini... lain yg ina carik, lain plak yg ina jumpe... ;p time bace benda ni, tringt mase blajar programming ms kat U dulu... haha...


Love Marriage: Resembles procedural programming language. We have some set functions like flirting, going to movies together, making long conversations on phone and then try to fit all functions to the candidate we like.

Arranged Marriage: Similar to object oriented programming approach. We first fix the candidate and then try to implement functions on her. The main object is fixed and various functions are added to supplement the main program. The functions can be added or deleted.

Love Marriage: It is a throwaway type of prototype as client requirements rises with time thus it is a dynamic system and difficult to maintain.

Arranged Marriage: Requirements are well defined so use of waterfall model is possible.

Love Marriage: Family system hangs because hardware called parents are not responding.

Arranged Marriage: Compatible with hardware Parents.

Love Marriage: You are the project leader so u are responsible for implementation and execution of PROJECT- married life.

Arranged Marriage: You are a team member under project leader parents so they are responsible for successful execution of project Married life.

Love Marriage: Client expectations include exciting feature as spouse cooking food, washing clothes etc.

Arranged Marriage: All these features are covered in the SRS as required features.

Love Marriage: Acceptance test possible you can try before you Buy.

Arranged Marriage: Product is sold on an as is where is basis, Product once sold will not be taken back!

Tuesday, July 26, 2011

hari ini dua-puluh-enam-haribulan


As salam!


haaa... smua pon sedia maklumkan hari ni brapa haribulan... aa.. hari ini dua-puluh-enam-haribulan :D

kenapa dengan hari ni ek? di bawah ade penjelasannye... ;p
  • hari ni sehari selepas dapat gaji
  • lagi 3hari nk balek Sibu
  • lagi sebulan nk mula cuti raya
and yg paling penting skali...
  • lagi satu-bulan nk jumpa Mr.Cinta!! ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥
risau, takut, gembira, xsabar, hepi... smua ade nih.. hihihi... papepon, kite kene la hadapi satu bulan ni dgn penuh kesabaran... lagi satu, jgn lupe yg puasa dekat dh ni.. ;)

Thursday, July 21, 2011

satu hari berbengkel di PKG Dalat.......


As Salam!

guys.. arini ina diarahkan untuk menghadiri satu bengkel d PKG Dalat... Bengkel Program Modul Sistem Analisis Peperiksaan Sekolah (SAPS) dalam Toolkit Pembangungan Prestasi Sekolah (SIT)... amek!! punya la panjang nama bengkel tu... hahaha...

bengkel ni bertujuan utk memperkenalkn satu sistem maklumat yg membolehkan guru-guru key-in markah setiap kali peperiksaan diadakan di sekolah.. tp, sebelum tu, kene la daftar murid, daftar guru dulu... byk keje weh... kalo sekolah besar, lagi byk keje... tp, bukan sorang je kene buat, smua kene buat.... guru kelas, guru mata pelajaran...

utk makluman readers la kan... sistem ni bukan offline, tp ONLINE. so, sape2 dlm KPM akan ada akses kepada sistem ni, trutama sekali guru2 tahun 2-6... dipendekkn cerita, Menteri Pelajaran pon boleh akses markah peperiksaan sekolah kiter.... huhuhuhu....

lagi satu, SAPS ni, antara cabang NKRA-MOE... bertambah la sistem online dlm KPM ni eh.. aritu, ina dok sibuk n bising key-in maklumat utk NKRA-LINUS... skrg, bertambah lagi satu... mungkin, kat dahi ni ade cop NKRA kot... hak2...

pape pon... harap proses2 meng-key-in data2 ni dpt djalankn dgn lancar.. almaklumla kan.. kalo dh name sistem online, maka ramai la pengguna nya. bl dh ramai pengguna, sesak la sistem tu.... huhuhu...

k guys.. dh nk kul 2 ni.. ina nk jalan2 dlm sistem dulu.... sronok plak bermain dgn sistem ni... dulu ms kat UNIMAS, dok blajar cmne nk bangunkan sistem... skrg, ina nk bermain dgn sistem yg telah dibangunkan... so, xde la susah sngt nk phm sistem ni.... alhamdulillah.....

ina stop dulu k.. len kali ina update skiranya ada mase... wassalam... :)




memori silam...



part paaaalllllliiiiiiiiiinnnngggg tak best bila tiba2 memori silam kembali tersingkap. tanpa diundang, hadir tika diri nk melelapkan mata.... dah la esok ade meeting satu hari.. bajet nk tdo awal la kunun, tp bila memori silam datang tanpa diundang, mula la episod-hujan-yg-turun-bagaikn-mutiara....

hampir 2tahun perkara tersebut berlaku.. tp, tetap segar dalam ingatan kejadian yg mnimpa diri.... setiap yg blaku hari itu, telah, akan dan tetap djadikn pengajaran dlm setiap langkah perjalanan untuk menempuh hari esok......

dah2... g tdo ina.............. nanite semua...


Tuesday, July 19, 2011

Happy 1st Anniversary.....


As Salam!

alhamdulillah. hari ni, genap satu-tahun-sepuluh-hari usia iNa MaRLiNa !!! & satu-tahun-sepuluh-hari yg lepas, this is my very first entry... :)

actually, this is my 3rd blog. ina ber-blogging since 2007 (kalo xsilap la)... ms tu baru2 lagi, crita dlm blog pon, byk mlibat hati & perasaan, slain sharing info yg ina rs bguna utk readers.. tp, after 'dat thing', ina ambil keputusan utk deactive, stop (and ape2 la yg bkaitan dgn tindakan ina mase tu.. hak2) ber-blogging, updating blog tersebut.

after 1 year, ina trase cam xsyok bile bhenti menulis, sharing info dgn other people, then ina ambik keputusan utk start ber-blogging lagi... then, wujud la blog yg kedua. tp blog yg kedua bertahan utk beberapa bulan saja. (atas sbb2 yg tertentu, ina tpaksa delete blog ke2).

selepas ina bhenti utk kali ke2, ina xpnah sangka akan wujudnya blog yg ke3... mule2 mmg ina xnk dh, tp spt yg ina ckp awal td, ina rs xsyok bile xmnulis... then, after few months, ina start with a new blog, new life, & new me (at that time la..) n mcm yg sebelum2 nye, gaya penulisan, entry yg ina share still sama.. ina luv sharing things yg ina suke dgn readers, sharing articles yg berinformasi... sbb en.belog ni la tempat ina melepaskan macam2 rasa (yg rasa nya xperlu ina beritahu secara details) :)

so, itu la sedikit sebanyak sejarah sepanjang ina aktif dlm dunia blog ni.. :) trimas buat teman2 yg sudi menjenguk stiap kali ina update en.belog ini, tak kisah la ina update pasal diri ina, or artikel2 yg ina nk share utk tatapan korang.... tolong doakan semoga ina tetap akan menulis dan menulis tanpa henti oke. :)

Monday, July 18, 2011

Excited. Happy. Nervous. Scared. Anxious.


As salam!

guys... nk share berita gembira skit.. myb berita gembira utk ina la.. hihi.. :) cerita nya mcm ni..

tengah hari td, ina dapat call dpd mr.cinta. beliau call utk mengesahkan tarikh balek sini cuti raya nnt, skali dgn flight details la.. (yippie!!! suke2!!!) hahaha.. mule nye mmg suke, excited sbb boley jmpa. tp bila fikir balek, nervous, takut, risau pon ade ni... huwaaaa~

bkn ape, mule2 aritu, mr.cinta bilang akan smpai dlm jam 8 @ 9 mlm gitu. tp arini bgtau akan smpai awal. dlm kul 6pm gitu. means akan berbuka puasa same la ni.. huhuhu.... first time jumpe, first time berbuka puasa sama. insyaAllah, akan ina simpan kenangan itu utk hari tua besok. :D (so sweeeettttt!! haha)

kalo mr.cinta smpai jam 6pm, means, ina kene gerak dr Oya awal la eh. kene gerak after school or paling lewat kul 2pm. ina kene smpai Sibu, atleast b4 5pm la kan. nk mndi2 dulu, bsiap2, bwk sdikit bekalan, in case tpaksa berbuka puasa dlm kete ker... tp, kalo gerak after school tu, ina takut ina ngantuk je... kalo hari biasa2 yg xpuasa pn mmg ina terasa la ngantuk drive ms tu.. adeh.... xpe2.. nnt b4 balek, ina tdo dulu kjap, then br drive balek. harap2 akan selamat sampai ke Sibu la...

haip, semacam lari dr topik lak ina ni.. hakhak :D ape kate kite lupekn jap plan perjalanan ina balek Sibu, kite fokus dulu dgn prasaan ina yg bercampur2 ni... oke? huhuhu..

oke guys.... cmne ni eh? sesape ada cadangan utk ina spy tidak berperasaan seperti ini?? nk buang risau2, takut2 smua tu... huhuh... bg sesapa yg ada cadangan tu, sile2 la tinggalkn cadangan nnt eh... cadangan anda ina dahulukn dgn ucapan terima kasih.. ;p

korang tolong doakan smoga ina tenang2 saje eh aritu nnt... :)


















"apek, menghitung hari untuk ketemu sama kamu!!"



Sunday, July 17, 2011

Tidak ku pinta mahar yang tinggi, sayang...


As Salam!

guys... ina nak share satu artikel yg ina baca dpd satu laman web yg ina follow... smoga menjadi panduan dlm hidup kita... :)

Enjoy reading guys!!


Sayup-sayup kedengaran di luar sana. Kalau mahasiswa di Malaysia sibuk dengan pelbagai aktiviti. Ada yang sibuk bercuti dengan sahabat-sahabat, ada yang menziarahi sanak saudara, tidak kurang ada yang berprogram bersama kawan-kawan. Bercuti serata dunia.

Bagi yang ada kesedaran, ada yang mengikuti program "short sem" di pondok-pondok bertiangkan kayu jati bagi memperkukuhkan ilmu agama. Tidak rasa rugi dengan sedikit bayaran yang di kenakan. Sememangnya pondok-pondok di Malaysia sekarang sudah banyak upgrade dari segi sistemnya. Mereka mengetahui mahasiswa-mahasiswa perlukan mereka di kala cuti semester berlangsung.

Manakala bagi pelajar timur tengah mungkin sebahagiannya masih dalam peperangan exam yang belum selesai. Semoga Allah permudahkan semuanya.

Bujang Senang dan Bujang Belum Terlajak

Di hujung tahun sebegini sememangnya para 'bujang senang' mahupun 'bujang belum terlajak' mengambil kesempatan untuk mengadakan hari yang mungkin paling bahagia dalam sejarah hidup iaitu perkahwinan.

Mudah-mudahan dengan harapan sanak saudara dapat menjadi saksi akan pernikahan mereka disamping mengeratkan silaturrahim. Maklum lah masing-masing sibuk, menjadikan sanak saudara jarang bertemu. Setidak-tidaknya setahun sekali di kala hari raya. Itu pun seandainya ada cuti.

Walau bagaimanapun tidak ketinggalan masih ada yang tidak berkesempatan untuk meraikan hari bahagia tersebut dek kerana ketidakcukupan dana yang terkumpul untuk merealisasikannya. Mahu tidaknya sekarang semua barang naik. Kenapa barang naik? Saya tidak mahu jawab. Masing-masing tahu sebabnya. Masih belum terlambat untuk menurunkannya pada masa akan datang.

Kini mahar atau belanja perkahwinan menjadi bualan.

"Anak mak cik Limah tu SPM je, RM10k."

"Anak pak seman pulak RM1k je, murah kan. Tak patut betul ustaz tu."

"Anak saya kawin RM7k, tu pun dekat sepuluh kali minta diskaun."

Macam-macam orang cakap. Macam mahu jual barang. Hukum adat dan sifat berlumba-lumba di kalangan masyarakat hari ini semakin menjadi-jadi. Masing-masing ingin mengumumkan dan mengisytiharkan.

Anak Aku Paling Mahal

"Anak aku la paling "mahal" setakat ni dalam kampung kita, " dengan penuh bongkak dan takabur berbicara, tanpa menyedari hakikat mahar yang disyariatkan.

Masyarakat menjadikan Islam itu semakin sukar untuk diamalkan. Menyukarkan untuk melaksanakan tuntutan Islam sekali gus membuka pintu maksiat yang dilakukan oleh pasangan kerana sukar untuk berkahwin. Inilah barah yang kian melanda dewasa ini.

"Mak tak payah la letak mahal-mahal sangat, dia bukan keje tetap lagi," kata Lina.

"Hang gila ka apa? Aku bagi hang belajaq sampai MA, hang nak bagi kat dia RM2k jer. Baik hang cari orang lain yang lebih kaya kalau macam tu," balas Mak Andak pada Lina.

Anak hanya menunduk diam. Tidak berani membantah cakap ibu. Dikhuatiri akan terderhaka.

Kadang-kadang si anak memahami apa yang dikehendaki dengan perkahwianan, namun niat terhenti atas keinginan ibu bapa.

Macam-macam tanggapan masyarakat tentang belanja, mas kawin mahupun mahar. Terkadang seperti menjual anak pula. Kita lupa akan hakikat diri seorang insan yang bergelar wanita. Yang mana nilainya tidak ternilai dengan RM10k, RM100k dan sebagainya.

Martabat Wanita Di Sisi Agama

Sesungguhnya nilai seorang wanita itu tidak dapat dinilai dengan wang ringgit. Islam meletakkan martabat seorang wanita itu terlalu tinggi. Tidak dapat dibeli dengan segala jenis harta. Mahar yang diberikan hanyalah sebagai penghargaan dan kehormatan dari pihak lelaki kapada wanita tersebut kerana sudi menjadi teman hidupnya, berjanji berkongsi suka duka bersama hingga ke akhir hayat.

Mazhab Syafie dan sebahagian ulama tidak menetapkan kadar yang terendah dalam meletakkan nilai mahar. Selagi mana mempunyai nilai ia diterima sebagai mahar.

Kita kembali kepada sejarah yang mana Rasul s.a.w bertanya kepada sahabat yang ingin berkahwin berapakah mahar yang mampu diberikan kepada pihak perempuan. Kerana apa, kerana ia mengikut kemampuan si lelaki. Seandainya ditanya kepada pihak perempuan, sudah pasti ia akan menyukarkan pihak lelaki.

Suami Akan Lakukan Yang Terbaik

Kepada kaum muslimah tidak perlulah risau, kerana bakal suami anda akan memberikan yang terbaik untuk anda.

Pemberian yang lahir dengan penuh keikhlasan dalam hati lelakilah sebenarnya membawa keberkatan dan kebahagian dalam sesebuah keluarga.

Bilamana lelaki memberikan mahar yang diminta oleh pihak perempuan dalam keadaan tertekan, penuh bebanan dan sebagainya, inilah yang akan membawa kemudaratan di masa hadapan, nauzubillah min zalik.

Mungkin dengan mahar yang tinggi itu, si lelaki akan mengungkit itu dan ini di masa hadapan.

"Aku bayar sampai RM11k, ingtkan serba boleh. Goreng ikan pun tak masak betul, lipat baju pun tak pandai., masak kari pun masin dan bla bla bla...."

Pelbagai perkara yang tidak diingini berlaku.

Pesan Rasulullah s.a.w.

Kita lupa akan pesan Nabi s.a.w yang mana nabi menyebut,

"Pernikahan yang paling berkat adalah yang paling mudah perbelanjaannya."

"Sesungguhnya semulia-mulia perempuan itu ialah yang paling mudah urusan maharnya."

"Sebaik-baik mahar adalah yang paling mudah."

"Berilah mahar sekalipun sebentuk cincin daripada besi."

Ini menunjukkan Islam tidak mahu menyusahkan umatnya dalam melaksanakan syariat kerana dengan itu akan timbul pelbagai masalah yang lain.

Sedarlah kita bahawa kita perlu mengubah kembali persepsi masyarakat yang mengatakan, lagi tinggi harga mahar lagi tinggi darjat seseorang wanita. Ini salah sama sekali.

Saya masih ada seorang kakak yang belum berkahwin dan insyaAllah akan melangsungkan perkahwinan pada tahun hadapan. Sempat saya berpesan kepada mak sebelum kakak bertunang.

"Kakak nanti, mak jangan letak mahal-mahal. Ikut pihak lelaki tu nak bagi berapa. Kita bukan nak jual anak. Kalau mahal-mahal pun menyusahkan pihak lelaki je nanti, lagi masalah."

Pelbagai alasan dan sebab serta hikmah tentang perkahwinan sempat diceritakan kepada mak saya.

Alhamdulillah sekurang-kurangnya saya telah melaksanakan tanggungjawab yang sepatutnya. Selebihnya terpulang kepada mereka untuk melaksanakannya.

Semoga hubungan kakak saya dengan bakal suaminya berkekalan selamanya dan mendapat reda dari Allah. Amin.


sumber: http://www.iluvislam.com/keluarga/perkahwinan/1294-tidak-ku-pinta-mahar-yang-tinggi.html

tak suke bile rase macam ni..


As Salam!

guys... ina paling xsuke bile berperasaan cmni. xtau nk btau mcm mane. tp satu prasaan yg tidak best! huwaaaaaa... tolong la...... any1 boley buat ina senyum, n hepi2 balek?????
mr.emo, sila la pergi. kamu tidak diperlukan saat ini. saya memerlukan en.gembira, tp die pergi tak reti nk balek2..

Wednesday, July 13, 2011

i am TAKEN...



As salam!

guys... arini, jari jemari ina berkeinginan utk menari2 d atas papan kekunci yg byk berjasa ni.... huhuhu... alhamdulillah, hari ke3 demam, ada nmpk perubahan ckit... wpun still flu & batuk, tp bdn ina xde la lemah mcm 2 hari yg lepas... syukur Ya Rabb...

ok, berbalik kpd kepada tajuk entri kali ni... setelah 5 bulan berlalu, baru hari ni ina tergerak hati utk declare sumthg... d harap, segala persoalan yg menghantui korang (mhantui la sngt kan :p ), akan / dah terjawab la eh..

ina tahu, sebelum ni ina byk bermain teka-teki dgn korg.. bukan nk sembunyi, tp atas sbb2 tertentu, ina mengambil kptusan utk tidak mhebohkn nya kpd smua org... nk mjaga byk hati & perasaan... hrp korg fhm knp ina buat mcm ni... oke? :)

I once said I'm single & loving it.
But now, I'll say I'm taken!

5 bulan....


As salam!

korang, sihat x? ina xbrape nk sihat.. 2 ari dh... huhuhu... ina skrg ngah selsema, batuk, pale pening, panas badan...... huhuhu... ni la nama nye, demam berkala... cukup 6 bulan demam.... ;p

tp ina tetap bersyukur atas semua nya ini..... kerana setiap yg berlaku, ada hikmah nya... tp yg xbes, bila dh wat org2 tersayang risau... sorry ma, sorry b... insyaAllah, jap g ina g klinik eh, g jumpe doc, pastu amek gmbr bukti jumpe doc... hak2.. :D

alhamdulillah, hari ni tiga-belas-hari-bulan....

Friday, July 8, 2011

sahabat......


Siti Marlina - Siti Fatimah - Mazrah - Siti Zaidah

Siti Marlina - Siti Fatimah - Siti Zaidah - Mazrah

Sahabat yang baik...
apabila dipandang wajahnya, membawa mengingati ALLAH...
apabila tersenyum padanya, terasa ketenangan di jiwa..
apabila merenung matanya, terzahir kejujuran dari sinarannya..
Mendengarkan kata-katanya, menyejukkan hati yang resah..
berbicara dengannya, menghilangkan rasa gundah..

Melihat gerak gerinya, membuat aku kagum ..
kerana taatnya pada suruhan Ilahi..
meninggikan takutku kepada ALLAH...
kerana elok budi pekerti..
kerana elok bahasa ku dengari..
kerana sopannya menegur diri ini..
dan kerana kelembutannya...
berbicara menambat hati..

Berkawan dengannya.. Berjuang ku ke jalan ALLAH..
Berteman dengannya.. Terbit kekuatan di hati..
Bersahabat dengannya.. Tiada susah yang aku hdapi..
Hanya kehidupan yang penuh warna warni

Sahabat..
Tidak kusedar…
Bila diri ini menempatkan kalian di hati..
Tidak ku tahu…
Mengapa hati ini berasa senang tatkala kalian di sisi..
Tidak jua ku fahami..
Mengapa diri ini..mudah berkongsi suka duka di hati..
Tidak dapat ku selami..
Sejak bila diri ini..menyayangi kalian seikhlas hati..
Atas nama sebuah persahabatan..
Yang tak mungkin dapat ditukar ganti..
Andai suatu hari nanti…
Kita tidak bersua lagi…

Andai suatu hari nanti…
Kita tidak berbicara lagi…
Andai suatu hari nanti..
Diri ku dibenci..
Andai suatu hari nanti…
Runtuh segala kemesraan ini…
Maafkanlah atas segala kekhilafanku..
Halalkan makan,minum dan ilmu yang dikongsi dulu..

Maafkan ku..
Atas segala ketidakpuasan hati…
Maafkan ku..
Terkadang tersalah bicara mengatur kata…
Maafkan ku..
Aku tetap aku…

Namun, ingatlah wahai sahabat..
Kita pernah tersenyum…tanda gembira..
Kita pernah menangis..tanda duka..
Kita pernah bahagia..bersama..
Sesungguhnya kita sentiasa bersama..
Aku hanya orang kecil..
Mungkin ada atau tidak di hati kalian…
Tidak memberi apa-apa makna…

Tetapi ingin ku luahkn di sini…
Apa yang terpendam dihati…
Aku cukup bersyukur…
Mengenali dan menjadi sahabat kalian…
Aku cukup bertuah…
Kerana kalian, aku masih disini..
simpanlah ini sebagai kekuatan...
simpanlah ini sebagai kenangan..
jangan dibuang jangan dihilangkan...
tiada gantinya kalian di ingatan...
Kalianlah sahabatku yang terbilang…
Dunia dan akhirat..

Thursday, July 7, 2011

jangan.........


Jangan BANGGA DIRI dengan pakaian cantik harga ribu-ribuan,
kerana pakaian terakhir kita cuma KAIN KAFAN..


Jangan BANGGA DIRI dengan kereta mewah BMW MATA BELALANG,
kerana kenderaan kita yang terakhir hanya KERANDA papan lapis cuma..


Jangan BANGGA DIRI dengan tempat tidur baldu yang empuk,
kerana tempat tidur terakhir kita adalah TANAH..


Jangan BANGGA DIRI dengan kulit mulus gebu kita,
kerana semua tu akan menjadi makanan cacing..


Jangan BANGGA DIRI dengan banglow2 yang mewah,
kerana rumah terakhir kita adalah KUBUR..


Jangan terlalu BANGGA DIRI dengan tittle "DATO", "TAN SRI", apa saja,
kerana tittle kita yang terakhir adalah ALMARHUM atau ALMARHUMAH..


Biar kita di pandang hina di mata manusia, tapi, betapa mulianya ALLAH memandang kita di sisiNya.....


tengs adik Tiah :)

Tuesday, July 5, 2011

Tuhan Mendengar Hati Kita Menangis.....


Tuhanku...
ketika hati ini menangis, hanya Engkau saja yang tahu

Tuhanku...
Ketika mereka meninggalkan aku sendiri,
Ketika dunia tiada simpati, Kau teta mendengar rintihanku.
PadaMu tempatku menagih kasih.
Ketenangan ku rasa mendekatiMu.
Syahdu malam tak terasa sunyi

Tuhanku...
Ketika aku dalam kepayahan, dalam kesendirian dihimpit cubaan,
Kau beri aku kesabaran, pengalaman mengajar erti kematangan.
Lantas Kau membuka pintu hatiku untuk memberi kemaafan.
Pada mereka yang pernah melupakanku

Tuhanku...
ketika aku buntu
Kau berikan aku kekuatan, Kau tunjukkan aku jalan
Kau tak biarkan aku sendirian.

Tuhanku...
Yang Maha Pengasih, RahmatMu tak terkira
Syukurku melangit pun tak tercapai
Sungguh aku merasa berdosa kerana dulu sering lalai.
Semoga penyesalanku Kau terima...

Terima kasih ALLAH kerana selalu mendengar rintihanku


Sumber: http://akuislam.com/blog/renungan/tuhan-mendengar-hati-kita-menangis/#axzz1REexgdtJ

im sorry.........



I don't know what to say,

but I am sorry.

I didn't know how much you mean to me,

and I didn't know you really even cared.

I thought it was all a game,

and I guess I was wrong.

You know I have been hurt before,

and it all seemed so wrong.

I knew you had my heart.

I did not know I had yours.

I never meant to break it,

and if I could change what happened I know I would.

I love you like I've never loved anyone before.

You weren't only my love,

but you were my friend as well.

I never meant to hurt you, my dear,

and I am sorry if I did.

My heart belongs to you,

and that will never change.

My love for you is strong, my dear,

and it keeps growing every day.

Please remember, dear,

I do truly love you,

and I know I always will.


"Mr.Cinta a.k.a MAA, i do luv u.. n i really really do... SORRY!"

Sunday, July 3, 2011

apakah itu cinta?


Apakah telapak tanganmu berkeringat, jantungmu berdetak cepat, dan suaramu tercekat saat berada di dekatnya?

Itu bukan Cinta, itu Suka.

Apakah kamu tak bisa melepaskan pandangan atau genggaman dari dirinya?

Itu bukan Cinta, itu Nafsu.

Apakah kamu menginginkan dia saat dia sedang tidak ada?

Itu bukan Cinta, itu Kesepian.

Apakah kamu ada di sana karena itulah yang diinginkannya?

Itu bukan Cinta, itu Kesetiaan.

Apakah kamu menerima pengakuan cintanya karena kamu tak ingin menyakitinya?

Itu bukan Cinta, itu Kasihan.

Apakah kamu ada di sana karena dia memelukmu atau menggenggam tanganmu?

Itu bukan Cinta, itu Ketergantungan.

Apakah kamu ingin memiliknya karena tatapan matanya membuat hatimu berdegup kencang?

Itu bukan Cinta, itu Tergila-gila.

Apakah kamu memaafkan kesalahannya karena kamu peduli padanya?

Itu bukan Cinta, itu Persahabatan.

Apakah kamu mengatakan padanya setiap hari bahwa dialah satu-satunya orang yang kamu pikirkan?

Itu bukan Cinta, itu Dusta.

Apakah kamu ingin memberikan semua benda kesayanganmu untuknya?

Itu bukan Cinta, itu Sikap dermawan.

Apakah kamu tertarik pada orang lain, tapi tetap setia mendampinginya tanpa pernah menyesal?

Barulah itu Cinta.

Apakah kamu menerima segala kesalahan dan kekurangannya karena itulah bagian dari dirinya?

Barulah itu Cinta.

Apakah kamu menangis saat dia sedih meskipun dia kuat?

Barulah itu Cinta.

Apakah kamu memaafkannya dan bersedia tetap bersamanya saat dia menyakiti?

Barulah itu Cinta.

Apakah kamu tetap setia apapun yang terjadi, baik saat gembira maupun sengsara?

Barulah itu Cinta.

Apakah kamu bersedia memberikan hatimu, Episode Kehidupanmu, dan Suka dan Dukamu untuknya?

Ya, itulah Cinta.